Til træningslejr i Sverige

Træningslejr på Valjeviken Sverige 19. – 22. juli 2007

I en pause faldt jeg i snak med en mand, der fortalte, at han lider af fibromyalgi. Jeg spidsede ører, for jeg har et nært familiemedlem der lider af dette – og han fortalte, at da han begyndte at træne for 7 år siden, sad han i rullestol og var erklæret invalid. Efter 3½ års træning kunne han definitivt forlade rullestolen, og efter en tid på krykker og en tid med stok kunne han omsider gå helt uden. Nu går han helt normalt, er tilbage på arbejde 75% og er ved at uddanne sig til instruktør. Han træner en time hver dag, og hvem ved, måske en dag er han helt rask!

Biyun 1 Træningslejr på Valjeviken, Fan Xiulan i forgrunden, Niko Nygren med ryggen til

Det var en dejlig overraskelse at møde en veloplagt medinstruktør på hovedbanen, og vi slog følge, – hun skulle bare være der én dag, men blev i tre, – jeg selv blev til slut, fire dage. Vi var de eneste deltagere fra Danmark.
Valjeviken er et imponerende aktivitetscenter med mange faciliteter for svært handikappede. Centeret er smukt beliggende ved Blekinges skærgård, og Fan Xiulan fortalte, at der er tusinde år gammel drage/øgle energi i vandet, der omgiver stedet. Lokalet vi opholdt os i blev renset og tilført den gode feng shui, og vi trænede mod sydvest, den mest kraftfulde retning i dette kinesiske kalenderår.
Vi var ca. 35 instruktører til wai-qi A dag. Der var forelæsninger, og vi fik repeteret, uddybet og trænet alle øvelserne. Fan Xiulan minder os om at på dette niveau er wai-qi træningen den vigtigste, fordi det et vores personlige metode. Bedst at træne Tre Dantian daglig, dog ikke på bekostning af Jichu Gong og Dong Gong!

Jeg kørte lidt mit eget løb, fordi jeg ikke boede på Valjeviken, men i en hytte på campingplads i nærheden, forbi en smuk gammel herregård. Det var en overraskende god oplevelse at bo på camping – pladsen lå skønt under store gamle træer helt ned til vandet – og kl. 23 var der fred og ro i lejren. Når jeg stod op før kl. 7 var der stort set ingen oppe – og jeg sad på bådebroen og trænede stille qigong, før der kom liv i folk omkring mig.

Dag 2 var der instruktørtræf fra kl. 13. Ca. 50 svenske instruktører – fantastisk forsamling, jeg havde ikke drømt om at der kom så mange. Der var alle slags instruktører, mange ”fem-stjernede” dvs. instruktører i Jichu Gong, Dong Gong, Senior – Børne – og Fredskraftens qigong. Fan Xiulan har sammensat en ny form der hedder Delfinkraftens qigong, det fik vi en smagsprøve på af svenske Margareta, der har lært sig det på sidste Kina rejse. Meget smukt at se på. Vi blev delt i 5 hold for i grupperne at fortælle en ”ordfører” om os selv og vores undervisningserfaringer. Jeg var heldig at komme i gruppe med nogle af de først uddannede (fra 1993 så vidt jeg husker) med masser af erfaring, – og med Gertrud der er knap 80 år og har haft ca. 1000 elever. Hun underviser p.t. 5 hold om ugen. Ordførerne fremførte herefter et resumé og opsummering af folks erfaringer.
Samme aften ankom de, der skulle deltage i træningslejren, – nogle instruktører rejste, og vi var nu ca. 85 personer. Aftenen stod på forelæsning, indledt som alle andre forelæsninger af stille qigong. Aftenens tema var tre vigtige byggesten for god træning:

1. Kvaliteten af træningen, – at vi slapper af før vi træner, drikker grøn te, skaber ro omkring os.
2. Koncentration – Fan Xiulan pointerer gang på gang, at det er den positive koncentration, der giver de store helseeffekter.
3. Bevægelsesteknik

De næste dage var således bygget op, at Fan Xiulan først forelæste om helseeffekter af de enkelte øvelser, hvorefter Niko viste det øvelsestekniske. Af og til rejste Fan Xiulan sig og viste en øvelse, og vores øjne stod på stilke, man kunne ikke få nok af at se på hendes fuldendt graciøse bevægelser. Til slut trænede vi samlet – dvs. efterhånden blev vi delt op i grupper alt efter hvilke trin man har lært sig. Det var fint at få så grundig gennemgang og gentaget de ting man godt ved, for gentagelserne, tror jeg, integrerer forståelsen på et dybere plan. Og det var en fantastisk oplevelse at være sammen med så mange der udøver Biyun metoden, at møde de svenske instruktører hvoraf en god del er kvinder mellem 70 og 80, flotte, statelige damer – og ikke mindst at være i nærheden af Fan Xiulan, der stråler og smiler og fortæller så levende, at man næsten glemmer, at man ikke forstår et ord kinesisk. Hun fortalte legender om hvorfor det hedder skildpadde øvelsen, og om te-mageren, en historie der beskriver vigtigheden af positiv koncentration. Men disse gode historier skal høres af Fan Xiulan og ikke afsløres her. Niko Nygren udførte som sædvanligt et enestående arbejde, som tolk, instruktør, koordinator, kasserer og købmand – hjulpet af instruktører fra kancelliet.
Lørdag aften blev vi underholdt af Agnete, der gennem fortællinger og dans/teater illustrerede 5 elementer teorien. I dansen, der foregik på en tange udfra kursusstedet og med en regnbue over os, beskrev hun naturens og menneskets cyklus fra foster til fødsel til død og genfødsel. Det var malende og ekspressivt, – kort sagt en stor forestilling…

I en pause faldt jeg i snak med en mand, der fortalte, at han lider af fibromyalgi. Jeg spidsede ører, for jeg har et nært familiemedlem der lider af dette – og han fortalte, at da han begyndte at træne for 7 år siden, sad han i rullestol og var erklæret invalid. Efter 3½ års træning kunne han definitivt forlade rullestolen, og efter en tid på krykker og en tid med stok kunne han omsider gå helt uden. Nu går han helt normalt, er tilbage på arbejde 75% og er ved at uddanne sig til instruktør. Han træner en time hver dag, og hvem ved, måske en dag er han helt rask!!